Kuchnia

kuchenne rewolucje

Kotlety mielone z jajkiem i majonezem z sosem śmietanowo-maślakowym
SKŁADNIKI:

0,5 kg filetów z indyka
1 kajzerka
250 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu (ważne, by był dosyć gęsty)
1 nie cała łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
3-4 łyżki oleju
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki masła
30 dkg rozmrożonych maślaków
1 śmietanka kremowa 30%
Pieprz biały i sól (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso oczyszczamy, myjemy i obsuszamy. Do miski wlewamy mleko, wkładamy kajzerkę i ją namaczamy. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielimy wraz z wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Ważne jest, by przed zmieleniem, naszą kajzerkę odcisnąć z mleka, żeby nie była zbyt mokra. Do mięsnej masy dorzucamy wcześniej pokrojoną cebulę (nie wszystką) i czosnek który musimy przecisnąć przez praskę. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kosteczkę. Do naszej masy dodajemy jeszcze majonez, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. Na patelnie wlewamy olej i go rozgrzewamy. Z mięsnej masy formujemy nie za duże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym wcześniej oleju. Do garnka wkładamy masło i je roztapiamy. Na roztopione masło wrzucamy pozostałą część cebuli i smażymy ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodajemy maślaki i całość jeszcze przesmażamy. Na koniec zaprawiamy nasze grzyby śmietanką. Sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety przekładamy na blaszkę i dociągamy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170 C. Kotlety wykładamy na talerz i polewamy naszym grzybowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation