Kuchnia

kuchnia

Schabowe duszone z warzywami | Najsmaczniejsze.pl

kładniki:
- ok. 1 kg schabu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera (niekoniecznie)
- 1 cebula
- ok. 100 ml śmietanki 30%
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Schab pokrój w plastry i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Następnie oprósz solą i pieprzem (kotlety można obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne) i kolejno obsmażaj z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa obierz. Cebulę przekrój na pół i pokrój, marchew pokrój w talarki, pietruszkę i seler w kosteczkę. Warzywa dodaj do usmażonego schabu. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zalej wodą tak, aby lekko przykryć mięso i warzywa.
Mięso z warzywami duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie wlewaj stopniowo śmietankę, wymieszaj (nie podam dokładnej ilości śmietanki, jej ilość zależy od gęstości powstałego sosu). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation