Kuchnia

Kuchnia - Torty , Serniki i ...

CIASTO SEROWO-KOKOSOWO-ORZECHOWE

Ciasto serowe:
- 600 g mielonego twarogu,
- 120 g masła,
- 250 g cukru pudru,
- 6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka. Dalej ucierając, stopniowo dodawać po łyżce sera. Następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką wmieszać je w ciasto.

Ciasto kokosowe:
- 4 białka,
- 150 g cukru,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż piana będzie lśniąca, a kryształki cukru rozpuszczone. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je w pianę za pomocą łyżki.


Ciasto orzechowe:
- 4 jajka (oddzielone żółtka od białek),
- 100 g cukru,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka kakao,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami za pomocą łyżki.

Dużą prostokątną blachę (35 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić najpierw ciasto serowe, potem kokosową bezę, a na koniec ciasto orzechowe.
Piec w 180 st. C. przez ok. 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation