Kuchnia

Muffiny, cupcakes i nie tylko

Składniki na 10 - 12 babeczek:

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki jasnego brązowego cukru
50 g masła, roztopionego
2 małe mocno dojrzałe banany
2 jajka
2 łyżki miodu
5 łyżek mleka

Mąkę pszenną, proszek i sodę przesiać. Dodać cukier, masło, rozgniecione banany i dobrze wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, miód i mleko. Dodać do wcześniej zmiksowanej masy bananowej i wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do 2/3 wysokości papilotek.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Wesołe pszczółki:

złoty marcepan lub masa cukrowa
płatki migdałów
odrobina czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Z marcepanu lub masy cukrowej uformować kształt pszczółki, przymocować skrzydełka, prążki zrobić z czekolady.

Babeczki posmarować miodem lub polewą czekoladową, przymocować pszczółki.

Polewa z mlecznej czekolady:

70 g mlecznej czekolady
40 ml śmietany kremówki

Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z palnika i lekko przestudzić, by polewa zgęstniała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation