Kuchnia

nalewki

Do sporządzenia będziemy potrzebowali następujące składniki:

1,5 kg jeżyn
0,5 litra wódki
0,5 litra spirytusu
0,5 dag cukru
Laska wanilii
Jeżyny należy dokładnie przepłukać (szczególnie jeżeli są to owoce zbierane w lesie) oraz przebrać – owoce zepsute oczywiście wyrzucamy. Następnie owoce wkładamy do dużego słoja warstwami przesypując cukrem. Szczelnie zamknięty słoik odstawimy na 10 dni w ciepłe słoneczne miejsce tak by jeżyny puściły sok. Otrzymany sok zlewamy do butelki i chowamy w lodówce. Następnie do jeżyn dodajemy wódkę, spirytus i laskę wanilii, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie należy co 3-4 dni wstrząsać słojem tak aby całość się dobrze wymieszała. Następnie otrzymany nalew łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem. Całość filtrujemy przez gazę i wlewamy do butelek. Teraz pozostaje poczekać nam 4-6 miesięcy i można spożywać nalewkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation