Architektura

Architektura

Pieczony zając
Składniki:
Mąka - 1kg
Mleko - 150ml
Olej - 200ml
Woda - 300ml
Drożdże - 70g
Sól - 30g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 40g
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Konfitura morelowa - 200g
Rodzynki - 100g
Przygotowanie:
W lekko podgrzanym mleku, z dodatkiem cukru drobnego białego i 3 łyżek mąki, przygotowujemy rozczyn z drożdży. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość, łączymy go z mąką, wodą i olejem. Wyrabiamy ciasto i gdy jest już dobrze wyrobione odstawiamy na krótką chwilę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdego robimy cienki wałeczek, od którego odkrawamy jeden kawałek 3 cm i jeden 1 cm. Pozostałą część zwijamy w spiralę, do której dokładamy ten 3-centymetrowy nacięty kawałek (główka królika) oraz 1-centymetrowy czyli ogonek. Wypiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zająca smarujemy konfiturą morelową i posypujemy cukrem perlistym. Z rodzynek robimy oczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation