Kuchnia

jedzenie

Kurczak z kaszą gryczaną
Przepis Magdy Gessler
CZAS 30 min.
części kurczaka 4
kasza gryczana 1,5 szklanki
bulion drobiowy 3 szklanki
czosnek 5 ząbków
śmietanka (może być 18 lub nawet 30%) 400 ml
masło 1 łyżka
olej 4 łyżki
tymianek 1 łyżka
cebula 1
sól i pieprz
Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi 4 ząbkami czosnku wymieszanymi z solą. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Mają się zrumienić (ok. 25 minut). Pokroić cebulę w kostkę, zmiażdżyć pozostały ząbek czosnku. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać kaszę, smażyć jeszcze minutę, mieszając. Dodać tymianek. Zalać wrzącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 10 minut). Zamieszać dodać śmietankę i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut pod przykryciem. Zamieszać kaszę, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć upieczone kawałki kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation