Kuchnia

KULINARNIE

Kostka alpejska
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można naponczować.
Składniki na masę bezowo - krówkową:
- 200 g masy krówkowej
- 100 g masła
- 120 g bezików
Masło zmiksować, dodawać po łyżce masę krówkową, wkruszyć bezy, połączyć.
Masę wyłożyć na kakaowy biszkopt, wyrównać.
Składniki na masę śmietanową:
- 250 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- kakao lub starta czekolada do posypania ( u mnie mleczna czekolada, bo taką akurat miałam )
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę krówkową z bezami, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation