Kuchnia

gotowanie

KURCZAK PO PROWANSALSKU

Składniki (na 4 porcje):
[źródło]
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1,5 kg ćwiartek z kurczaka
2 cebule, posiekane w grubsze piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
125 ml białego wytrawnego wina
660 ml przecieru pomidorowego
250 ml bulionu drobiowego
8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
80 g czarnych oliwek bez pestek

Papryki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, grillujemy skórą do dołu przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż skórka ściemnieje i pomarszczy się. Wkładamy je do foliowego woreczka, zamykamy (ułatwi to zdjęcie skórki z papryki) i odstawiamy na 10 minut. Ściągamy skórkę z papryki, kroimy każdą ćwiartkę w podłużne paseczki. Łatwiejszym sposobem na zdjęcie skórki z papryki jest użycie palnika (musimy jednak być uważni przy opalaniu). Jeśli skórka papryki nie przeszkadza Wam, możecie ją pozostawić i pominąć etap grillowania, bądź opalania papryki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać kurczaka (może być to jedno duże naczynie lub 4 mniejsze, jak w moim przypadku). Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy wino, podgrzewamy przez około 2 minuty, aż w połowie wyparuje. Dolewamy przecier, bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki. Podajemy z domowym pieczywem.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation