Uroda

Design

Sałatka ryżowa po wegiersku
Składniki:

ryż długoziarnisty Kupiec( lub basmati Kupiec)150g,
salami 100g,
ser ementaler 100g,
kukurydza 1/2 puszki,
1 pęczek natki,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
2 łyżki oleju,
1 mała cebula,
300 ml bulionu mięsnego,
1 łyżeczka papryki w proszku,
SOS:
100 g gęstej śmietany 18%,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
3 łyżki octu winnego z białego wina,
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ryż chwilkę smażymy, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy bulionem, gotujemy ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i studzimy. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki. Natkę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem. Sałatkę doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation