Kuchnia

Przepisy na ciasta i słodkości

'cytrynowe babeczki'

Składniki:
- 125g + 75g miękkiego masła
- 125g + 125-150g cukru pudru
- 2 jajka
- 150g pszennej mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z całej cytryny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny




125g masła utrzeć z cukrem i skórką z połowy z cytryny na gładką i puszystą masę. Dodać rozkłócone jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, lub tak jak ja, skorzystać z papilotek na stelażu*.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 min (przy standardowej wielkości babeczek, jeśli weźmiecie większe papilotki, piec 15-20min, do tzw. "suchego patyczka").

Pozostałe składniki (masło, cukier puder, sok i skórkę z cytryny) utrzeć na bardzo puszystą masę (miksować min.10 minut). Krem przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation