Kuchnia

Obiadki

Pieczeń wieprzowa po kaszubsku

Pieczeń wieprzowa po kaszubsku

2 kg wieprzowiny od szynki
1-2 cebule
kminek
majeranek
sól
pieprz
smalec
1 łyżka mąki

Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanego), przykryj i odstaw na kilka godzin. Mięso wyjmij i obsmaż z każdej strony na smalcu, włóż do rondla lub brytfanny, dodaj pokrojone cebule, podlej wrzątkiem i duś do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu odwracaj mięso i uzupełniaj wyparowany sos. Następnie wyjmij mięso i zabezpiecz je przed wystygnięciem, a sos zagęść mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Zagotuj, ponownie włóż mięso pokrojone w plastry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation