Kuchnia

Zupy

Kuchnia bez chemii: Czeska zupa czosnkowa

Koszyk produktów:


1,5 l bulionu warzywnego (może być z kury)
3 główki czosnku
2 jajka
4 kromki chleba
3 średnie ziemniaki
żółty, potarty ser - ok. 20 dag
pęczek natki pietruszki
grzanki
3 - 4 łyżki oliwy





Zagotuj bulion i wrzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut, aby były jeszcze twardawe.










W tym czasie podsmaż na oliwie obrany i rozgnieciony czosnek. Smaż, aż się lekko zezłoci - uważaj, aby nie przypalić, bo będzie gorzki.










Do zrumienionego czosnku dodaj pokruszony chleb - tyle, aby wchłonął całą oliwę.
Zmiksuj całość.









Dodaj do gotujących się w bulionie ziemniaków i gotuj jeszcze, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Doprowadź do wrzenia i wbij do do wrzącej zupy dwa jajka, energicznie mieszając.
Zdejmij z ognia.









Na miseczki (talerze) wyłóż potarty żółty ser i zalej bardzo gorącą zupą.











Podawaj z grzankami (oddzielnie), posypane obficie pietruszką.
Słowacy podają wrzącą zupę i dopiero do miseczki wbijają jajko - jak kto lubi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation