Kuchnia

Deserowo

keksior


Ciasto piekłam z połowy porcji w 8 indywidualnych małych keksówkach o wymiarach: dół - szer. 4 cm, długość 7cm, górra - szer. 6cm, długość 9cm, głębokość 4cm
.
1.5 szkl ulubionych płatków śniadaniowych, niebłyskawicznych (użyłam okiszowych i żytnich wymieszanych pół na pół)
0.5 szkl siemienia lnianego
0.5 szkl otrębów pszennych
1 szkl ulubionej mąki (użyłam białej orkiszowej, pamiętajmy że razową lepiej przesiać w celu pozbycia się otrębów)
0.5 szkl brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta cynamonu
2 szkl bakalii (np. śliwki, morele, daktyle, rodzynki, papaja, ananas, imbir, skórka kandyzowana, migdały, orzechy włoskie)
1.5 szkl jogurtu naturalnego (użyłam sojowego)
2/3 szkl miodu
1 jajko
tabliczka gorzkiej czekolady
kawałek masła
szczypta różowego pieprzu
.
Płatki, siemię i otręby opiekać na blasze 10 minut, ostudzić i zmielić w młynku. Dodać mąkę, cukier, proszek, sól, skórkę, przyprawy i bakalie. Wymieszać. Osobno utrzeć jogurt, miód i jajko. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać Piec w formie do keksu przez około godzinę, albo do suchego patyczka Studzić chwilę w formie, a później na kratce. Masło stopić w kąpieli wodnej, dodać czekoladę połamaną na kawałki, pieprz u wymieszać. Czekoladę wylać na ciasto i poczekać, aż zastygnie. Można posypać siekanymi migdałami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation