Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Rolada truskawkowa na białkach
Składniki:

Na ciasto:

9 białek
szczypta soli
3/4 łyżeczki cream of tartar (opcjonalnie)
150 g mąki pszennej
140 g cukru pudru + więcej do posypania



Na masę:

400 g mrożonych truskawek
3 łyżeczki żelatyny
30-5, g cukru




Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blachę o wymiarach ok. 35 x 25 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski trzykrotnie przesiać 70 g cukru, mąkę i sól. Białka ubić na delikatną pianę. Stopniowo dodać pozostałe 70 g cukru, cream of tartar i ubijać na w marę sztywną pianę. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną formę. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Wierzch ciasta ma lekko zbrązowieć, a ciasto ma być elastyczne na środku. Moje piekło się około 10 minut dłużej, bo miałam trochę mniejszą formę. Upieczone ciasto wyjąć z papierem z formy. Czystą ściereczkę bawełnianą posypać cukrem. Położyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier, a jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotować nadzienie. Truskawki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu często mieszając. Dodać cukier. Żelatynę zalać w kubku odrobiną zimnej wody i zostawić aby napęczniała. Następnie zalać ją odrobiną wrzątku i dokładnie wymieszać. Kiedy truskawki się rozmrożą, ale jeszcze się nie do końca rozpadną wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić aby nadzienie delikatnie stężało. Nie może być płynne, ale musi dać się rozsmarować na roladzie.

Kiedy nadzienie jest gotowe rozwinąć ciasto. Posmarować je tężejącym nadzieniem i zwinąć. Dobrze jest zawinąć tężejącą roladę w folię. Odstawić do lodówki. Gotową można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation