Kuchnia

Kulinaria

Babka z krówkami i adwokatem
Składniki na babkę:
100 g krówek kruchych
100 ml likieru adwokat
260 g +1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
150 g cukru
4 jaja (L)

Polewa na babkę:
100 ml śmietanki słodkiej 30%
100g masła
70 g brązowego cukru
50 g krówek kruchych

Wykonanie babki:
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do osobnej miski.
Krówki (100g) posiekaj, wymieszaj z jedną łyżką mąki.

Utrzyj masło (o temp. pokojowej) z cukrem, dodawaj po jednym jajku i po trochu adwokata.
Na koniec wymieszaj mąkę (ucieraj do połączenia składników) i posiekane krówki.
Przełóż masę do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 60 min. Ostudź babkę na kratce.

Składniki polewy przełóż do garnka. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia (mieszaj od czasu do czasu). Zmniejsz płomień i gotuj 5-7 min, aż masa zgęstnieje. Gorącą polej ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation