Kuchnia

słodkiee<3

Wspaniałe jesienne muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i dużej ilości cynamonu. Szybkie w przygotowaniu, nie potrzeba nawet uruchamiać miksera. Przepisem na nie podzieliła się wczoraj jedna z czytelniczek (dziękuję, born.to.bake.123 :-), dokonałam w nich jednak trochę zmian. Obniżyłam zawartość cukru, tłuszczu i spulchniaczy, dla zachowania wilgotności dodając do muffinek starte na tarce jabłko. Ponieważ u nas cały czas letnia pogoda, zrezygnowałam z przypraw korzennych, pozostawiąc jedynie cynamon. Muffiny są przepyszne, wigotne, miękkie, dyniowo - jabłkowe. Polecam!

Składniki na 12 - 15 sztuk:

250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
4 jajka
200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
200 g puree z dyni*
1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
cukier demerara - do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Ewentualny nadmiar wody można lekko odcisnąć (nie za mocno, puree nie może być suche).

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation