Kuchnia

pychota

Piwoszki pieczone:
Tanie, smaczne i proste do zrobienia.
Można je chrupać same, ale doskonale sprawdzają się jako przekąska do piwa.
Idealne też jako dodatek do niektórych czystych zup, np. czerwonego barszczu.

składniki:
15 dkg. tłustego sera twarogowego
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kminku
szczypta pieprzu.

Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i solą.
Dodać margarynę, ser, 2 żółtka i 1 białko ( drugie białko pozostawić do smarowania ciasteczek) - zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temp.180.
Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra,.
Ostrym nożem lub radełkiem wycinać ciasteczka o podłużnym kształcie rombów.
Ułożyć na natłuszczonej lekko blasze, posmarować rozbełtanym białkiem.
Dodatkowo można posypać szczyptą grubej soli ( ja akurat nie miałam takiej).
Piec 15 - 20 min do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation