Kuchnia

kulinarnie

Babeczki Ferrero

Składniki: ( na 12 babeczek )

200 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

ponadto:

12 czekoladek Ferrero Rocher

Krem:

250 g serka mascarpone
1/2 tubki mleka skondensowanego o smaku czekoladowym

Sposób wykonania:

Mąkę, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Składniki mokre (woda, jogurt, olej, ocet) połączyć i wlać do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy.

Mieszankę wlać do przygotowanych papilotek, nie więcej niż do 2/3 wysokości. W ciasto włożyć czekoladką i docisnąć, by dotknęła dna.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C ok. 25 minut. Babeczki wystudzić.

Przygotować krem: Mascarpone i mleko czekoladowe krótko zmiksować, do uzyskania konsystencji kremu. Udekorować każdą babeczkę.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation