Kuchnia

smaczki

tarta z białego sera z dynią

Komentarze

składniki:

na spód:

250g mąki (daję 150 razowej i 100 pszennej)

150g sera białego

1 jajko

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju

nadzienie:

400g dyni

150g sera białego

100g sera żółtego

2-3 jajka

łyżka oleju

1/4 pęczka natki pietruszki

pęczek dymek ze szczypiorem

papryka ostra w proszku

sól i pieprz

pestki dyni lub słonecznika

przygotowanie:

Ser biały przecisnąć przez praskę lub starannie rozgnieść widelcem, dodać mąkę, proszek, jajko, tymianek, sól i olej. Zagnieść. Włożyć do lodówki.

Dynię pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, cebulki oczyścić i pokroić razem ze szczypiorem.

Warzywa podsmażyć na łyżce oleju a następnie poddusić przez ok 15 min po czym lekko przestudzić.

Ser biały przeznaczony na nadzienie rozgnieść, dodać do niego jajka, pokrojony w kostkę żółty ser, natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę.

Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.

Do masy serowo-jajecznej dodać dynię z cebulkami. Wymieszać delikatnie ale dokładnie.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Formę na tartę posmarować olejem, wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować (podsypując mąką w miarę potrzeb) i wyłożyć nim formę.

Farsz wyłożyć na spód. Posypać prażonymi pestkami.

Piec ok 45 minut aż farsz będzie ścięty a brzegi ciasta rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation