Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

składniki:
300g białej czekolady
200g wiórek kokosowych
50g masła
¾ szklanki śmietany słodkiej 30%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

sposób przygotowania:
czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g wiórek kokosowych. pozostawić na 15 min.
Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 min. nie doprowadzić do wrzenia.
zdjąć z ognia i dodać czekoladę. wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. pozostawić do ostygnięcia.
masło utrzeć mikserem. dodać ostudzoną masę i rum.
wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
do miski wsypać 100g kokosu.
ręce maczać we wodzie i formować z masy kuleczki. kulki obtaczać w kokosie.
gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation