Kuchnia

Ciasta

Sernik z białą czekoladą na bajaderce.

Składniki( na tortownicę24cm)

Spód:
600g okruchów ciasta( bez kremów, owoców itp.)czekoladowego*
100g( 2 kopiaste łyżki)Nutelli
100g( 2 kopiaste łyżki) dowolnego dżemu
25g masła- rozpuścić
4 łyżki likieru amaretto( można zastąpić mlekiem)
5 łyżek mielonych migdałów lub orzechów laskowych
25g( 3 łyżki) migdałów w słupkach( lub posiekanych)
kilka kropli olejku migdałowego lub aromatu

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową( spód i boki).

Resztki ciasta zmiksować lub rozdrobnić w dłoniach do powstania bardzo drobnych okruszków. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować do powstania jednolitej masy, jak przy bajaderkach. W zależności od tego jakie ciasto wykorzystaliśmy możliwe, że do bajaderki trzeba będzie dodać trochę więcej Nutelli lub dżemu- masa powinna dać sie ładnie ukształtować w kulkę. Ciasto na spód wysypać do tortownicy, wyrównać i wgnieść w tortownicę.

*jeśli mamy mix ciast lub ciasto waniliowe wówczas należy dodać 2-3 łyżki kakao lub więcej nutelli.

Masa serowa:

400g serka kremowego typu philadelphia( w temperaturze pokojowej)
100g mascarpone( w temperaturze pokojowej)
200g białej czekolady
100-200g malin( świeżych)
40g marshmallows
2 łyżki mleka

dodatkowo 6-7 łyżek płatków migdałowych do dekoracji

Białą czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w garnuszku lub misce nad kąpielą wodną( pamiętając, aby naczynie nie dotykało bezpośrednio wody)
Pianki marshmallows umieścić w niewielkim garnuszku razem z mlekiem i podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając aż pianki się rozpuszczą.

Serek kremowy i mascarpone wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Dodać letnią czekoladę i rozpuszczone pianki marshmallows. Wszystko dokładnie połączyć.

Na przygotowanym spodzie ułożyć maliny a następnie wylać masę serow( dokładnie rozprowadzić ją między malinami). Sernik posypać równomiernie płatkami migdałowymi i schłodzić minimum 6 godzin.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation