Kuchnia

Ciasta - sprawdzone przepisy

Zakątek Smakosza: Ciasto Cztery Smaki
Ciasto Cztery Smaki
Cztery smaki zamknięte w jednym cieście. W skład tego niezwykłego wypieku wchodzą ciasto czekoladowe, sernik, masa budyniowa i truskawki w galaretce. Choć w wykonaniu pracochłonne, to na pewno warte grzechu, a doznania smakowe są wprost piorunujące!



SKŁADNIKI:


Ciasto Kakaowe:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
szklanka cukru
szklanka oleju
Sernik:
600 g twarogu mielonego z wiaderka
2 budynie śmietankowe
4 jajka
6 łyżek cukru kryształ
150 g masła
Masa Truskawkowa:
800 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru kryształ
Masa Budyniowa.
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
5 łyżek cukru kryształ
kostka masła
Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady
ok. 20 truskawek świeżych



WYKONANIE:
Ciasto Kakaowe:
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
Dodawać powoli mąkę i miksować dalej na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Sernik:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
Masa Budyniowa:
Ze wszystkich podanych składników za wyjątkiem masła ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i bez grudek.
Masa Truskawkowa:
Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół lub na ćwiartki.
Włożyć z cukrem na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu.
Gdy owoce puszczą sok wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
Przełożenie Ciasta:
Połówka ciasta kakaowego
1/3 masy budyniowej
Sernik
1/3 masy budyniowej
Masa truskawkowa
1/3 masy budyniowej
Druga połówka ciasta kakaowego
Gotowe ciasto polać z wierzchu mleczną czekoladą i udekorować truskawkami. Schłodzić i rozkoszować się jego aksamitnym smakiem :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation