Kuchnia

ciasta i slodkosci

Sernik Oreo

Spód
Składniki:

300g Oreo
130g rozpuszczonego masła

Ciasteczka zmiksować z masłem na drobne okruchy konsystencją przypominające mokry piasek.
Masą wylepić dno oraz boki formy o średnicy 22cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa
Składniki:

650g zmielonego twarogu
250g mascarpone
250ml słodzonego mleka skondensowanego
2 duże jaja
łyżeczka esencji waniliowej
opakowanie budyniu waniliowego(30g)
150g Oreo( u mnie z nadzieniem)

/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Zmiksować ze sobą twaróg, mascarpone, esencję waniliową oraz mleko skondensowane. Dodawać jajka oraz proszek budyniowy. Na koniec delikatnie wmieszać pokruszone ciastka.
Masę wylać na schłodzony spód.
Piec pierwszych 15 minut w 170ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 125ºC i piec kolejnych 40=50 minut, aż sernik się zetnie. Wystudzić i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
Przed podaniem wierzch udekorować bitą śmietaną oraz pokruszonymi ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation