Kuchnia

Przepisy

Krem z pieczonej dyni z przepisu Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
1 biała cebula
1 duży ziemniak
kawałek masła
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek kwaśnej śmietany
kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
garść pestek z dyni
sos TABASCO®
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka listków szałwii
łyżka cukru
oliwa
sól
czarny pieprz
1 l warzywnego bulionu
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na każdy kawałek połóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Blachę z dynią wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka.
Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®.
Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.
Krem z pieczonej dyni gotowy - smacznego!

Znalazłam na: http://www.ofeminin.pl/przepisy/zupa-krem-z-pieczonej-dyni-przepis-grzegorza-lapanowskiego-s1038143.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation