Kuchnia

Przepisy

Sałata z gotowanych buraków z makrelą i ziemniakami

Składniki:
2 solidne porcje

3 buraki
5 niewielkich ziemniaków
1 wędzona makrela
60 g rukoli
½ czerwonej cebuli

Sos:

Łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i buraki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy wystygną – obieramy i kroimy w plastry ok. 0,5 cm. Rukolę myjemy, a cebulę kroimy na piórka. Z makreli starannie wyjmujemy ości i dzielimy na dosyć duże cząstki.
Przygotowujemy sos: do miseczki wyciskamy cytrynę dodajemy miód i oliwę. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy rukolę. Na nią pokrojone ziemniakami, buraki i cebulę. Na koniec dodajemy makrelę i polewamy sosem cytrynowo-miodowym. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation