Kuchnia

przetwory w słoiku

Oliwa z ziołami

słoik lub butelka
oliwa z oliwek/ olej sezamowy/ lub inny
zioła wg uznania: anyż, bazylia, cebula, rozmaryn, cynamon, czosnek, skórka z cytryny, estragon, kminek, kardamon, imbir, papryczki cayenne, goździki, nasiona selera, papryczki chilli, szczypiorek, oraz kwiaty szczypiorku, melisa, kolendra, kminek, koper oraz nasiona kopru, kwiaty lawendy, pietruszka, werbena cytrynowa, majeranek, gorczyca, skórka pomarańcza, oregano, pieprz, tymianek, mięta, płatki róży

Butelkę myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Ważne, bo kropla może wszystko popsuć - olej zjełczeje. Ta sama zasada tyczy ziół. Zioła muszą być ususzone.
Oliwę możemy doprawiać na zimno lub gorąco.

Metoda na gorąco:
Podgrzej oliwę w rondlu do 180 st. Wyłącz grzejnik, dodaj zestaw ziół i odstaw. Gdy oliwa się ochłodzi, przelej do butelki.

Metoda na zimno:
Wypełnij butelkę 1/4 ziół, wlej oliwę. Pozostaw na 4 tyg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation