Kuchnia

Gotowanie

Maślane bułeczki z pietruszką i czosnkiem :)

Składniki na ciasto:

400 g mąki chlebowej pszennej typ 650
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
250 ml letniego mleka
30 g roztopionego masła
jajko do posmarowania

W miseczce dokładnie wymieszać 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 3 łyżki mleka i cukier. Odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę mleka, wymieszać. Dodać zaczyn i masło, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Składniki na nadzienie:

80 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z pietruszką i roztopionym, przestudzonym masłem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość ok. 0,5 cm. Rozsmarować równomiernie nadzienie maślane. Zwinąć wzdłuż krótszego boku i kroić mniej więcej 3 cm plastry. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation