Kuchnia

Ciasta&Desery

Składniki na ciasto jasne:

- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju

Składniki na krem budyniowy:

- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
kostka masła

Dodatkowo:

- 2 galaretki ( agrestowe )
- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
- polewa czekoladowa
- posiekane orzechy do posypania

Do na sączenia biszkoptów:

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cukru

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation