Kuchnia

pyszności

Ciasto jaglane z kremem jogurtowym
Czekoladowe ciasto jaglane przypomina zakalcowate brownie. Jest miękkie, niezbyt wyrośnięte i mokre, kremowo - budyniowe. Daje się łatwo przekroić na dwie warstwy, ale gdyby ktoś nie chciał trudzić się krojeniem, wystarczy wyłożyć krem na wierzch ciasta. Podzielone i przełożone ciasto staje się zgrabnym, czekoladowym torcikiem. Zdrowszym od innych w dodatku. Krem jogurtowy jest banalnie łatwy w przygotowaniu, żadnych żmudnych ucierań, warto robić.

składniki (na tortownicę 21 cm):

- szklanka kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka lub wody
- pół kostki masła
- półtorej tabliczki gorzkiej czekolady min 50 % zawartości kakao
- 3 jajka
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia

krem :
- 400 ml jogurtu naturalnego
- czubata łyżka cukru
- galaretka o ulubionym smaku, (u mnie cytrynowa)
- dwie łyżeczki żelatyny
- 100 g wiórków kokosowych

polewa:
- pół tabliczki czekolady (gorzkiej min. 60 % kakao)
- łyżeczka cukru
- trzy łyżki gorącego mleka
- łyżeczka masła


Kaszę podprażyć na rozgrzanej suchej patelni aż zacznie pachnieć. Przepłukać wrzątkiem na sicie, zalać gorącą wodą w garnku, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, dodać sporą szczyptę soli. Gotować ok. 15 minut uzupełniając w razie potrzeby wchłaniający się płyn. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (gorąca tępi ostrze blendera) dodać mleko lub wodę dla rozluźnienia konsystencji i zblendować kaszę na gładko. Piekarnik ustawić na 170 st.W rondelku nad parującą wodą rozpuścić masło z podzieloną na kostki czekoladą. Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Zmiksować jajka z kaszą, dodać mąki z proszkiem i stopioną z masłem czekoladę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika, z górną i dolną grzałką, na 40 minut.

Galaretkę zalać 80- 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić. Jogurt ubić lekko mikserem. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką galaretkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, sprawdzić czy krem jest dostatecznie słodki, w razie potrzeby dosłodzić. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzone ciasto przełożyć kremem. W rondelku nad parującą wodą rozpuścić z masłem czekoladę, zalać gorącym mlekiem, dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Gorącą masą posmarować wierzch ciasta, wstawić pod przykryciem do lodówki do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation