Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort czekoladowy z bitą śmietaną
(na tortownicę)

Ciasto czekoladowe:

Składniki:
175g masła lub margaryny
300g cukru kryształu
3 duże jaja
225g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
ok. 16 łyżek mleka

Wykonanie:
Miękkie masło utrzyj z cukrem kryształem. Dodaj jaja i nadal ucieraj. Następnie przesiej przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksuj do powstania jednolitej masy. Ciągle miksując wlej mleko, a następnie wsyp kakao. Masę wlej do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto należy piec w 180 st. przez 60 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ciasto musi wystygnąć. Jak już wystygnie, podziel go poziomo na 2 części.


Bita śmietana:

Składniki:
500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego w kartoniku
250ml wody
2 galaretki (dałam cytrynowe)
owoce (dałam maliny)
gorzka czekolada

Wykonanie:
Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Jeśli żelatyna nie będzie się rozpuszczać, grzej garnuszek z wodą i galaretkami na wolnym ogniu i mieszaj. Po wystygnięciu galaretek mleko zagęszczone ubijaj i powoli wlewaj wcześniej przygotowane galaretki. Następnie dodaj owoce z posiekaną czekoladą i wymieszaj. Bitą śmietanę rozprowadź na dolnej części ciasta, następnie na bitą śmietanę ułóż górną warstwę i na wierzch tortu rozprowadź resztę śmietany. Na sam wierzch można ułożyć kilka owoców i posypać posiekaną czekoladą.

Ciasto trzymaj w lodówce!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation