Kuchnia

Przepisy

CHOW MEIN Z KURCZAKIEM

Składniki:



200 g makaronu Mie, cienkich długich nitek z mąki pszennej przeznaczonych m. in. do dań chińskich smażonych w woku

1 łyżka oleju sezamowego

300 g piersi z kurczaka (zagrodowego)

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

papryka jasna

grzyby Mun, najlepiej krojone (10-15 g)

olej do smażenia

opcjonalnie natka pietruszki do posypania

wok



Marynata do kurczaka:



2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka mąki kukurydzianej (dałam pszenną)



Sos:



2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka brązowego cukru

płaska łyżeczka kurkumy

płaska łyżeczka imbiru

szczypta ostrej papryki



Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać pokrojonego kurczaka i odstawić na pół godziny.



Grzyby Mun zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia.



Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował i wymieszać z łyżką oleju sezamowego. Odstawić.



Cebulę i paprykę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać.



Składniki sosu wymieszać.



Do nagrzanego woka wlać olej, wsypać cebulę, czosnek i smażyć, ciągle mieszając, aż lekko zmiękną, około 2 minut. Dodać mięso, po 2-3 minutach grzyby, po chwili paprykę. Bez przerwy mieszać. Na koniec dać makaron, posmażyć chwilę, wlać sos, dolać jeszcze 100 ml wody, całość wymieszać i dusić pod przykryciem 1-2 minuty.



Od razu podawać, posypując na talerzu posiekaną natką pietruszki.

Ja osobiscie dodaje na sam koniec kapuste PEKINSKA

PRZEPIS
http://oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl/?smoybbtticaid=61203f
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation