Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muffiny waniliowe (składniki wystarczą na przygotowanie 16 muffinów):

mąka pszenna - 250 g
cukier - 100 g
laska wanilii - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (czubata)
jajo - 2 sztuki
mleko - 250 ml
olej - 80 ml


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszam razem - mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W oddzielnej misce dokładnie mieszam jajo, mleko, olej i miąższ z laski wanilii.
Suche składniki łączę z mokrymi - stopniowo, dokładnie mieszając.
Do foremek na muffiny wyłożonymi papilotkami wykładam ciasta (do ¾ wysokości).
Muffiny piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation