Kuchnia

Książka kucharska

Kurczak w galarecie

4 udka z kurczaka
3 marchewki
1 mały seler
1 duża pietruszka
1 por (tylko biała część
żelatyna w proszku
1 łyżka soli
4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
duży liść laurowy
Umyj i obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pora przekrój na pół i opłucz. Umyj udka z kurczaka. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody (bez soli). Dodaj warzywa i przyprawy. Do gotującej się wody włóż udka z kurczaka. Wsyp sól i zmniejsz gaz do minimum tak, żeby wywar tylko „mrugał”. W ten sposób gotuj kurczaka przez 2 godziny. W czasie kiedy rosół się gotuje, wybierz foremki na galaretę i wyłóż je folią spożywczą.

Kiedy rosół jest już gotowy, wyciągnij mięso i odcedź warzywa. Z gorącego wywaru odlej trzy łyżki wazowe do miseczki. Rozpuść w nim żelatynę i połącz z resztą wywaru. Ilość żelatyny zależy od objętości wywaru – wystarczy 10 g na litr płynu.

Obierz mięso, usuwając skórę i kości, a następnie pokrój na małe kawałki.Marchewkę pokrój na małe kawałki. Na spodzie foremek ułóż warstwę marchewki następnie grubą warstwę mięsa i znów marchewka. Do wypełnionych foremek wlej wystudzony wywar z żelatyną tak, aby całkowicie zakryć zawartość. Foremki wstaw do lodówki. Stężałą galaretę przełóż z foremek na talerzyki. Podawaj z cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation