Kuchnia

Coś na ząb

Niebiańskie ciasteczka maślane z lukrem – ekspresowe! | Peace Love and Cook
Składniki na ok 35-40 ciasteczek:

100 g masła min.82%
1 żłótko
160 g mąki tortowej
100 g cukru
szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na lukier królewski:

200 g cukru pudru
1 białko (zostanie nam z ciasteczek)
kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego

Przygotowanie ciasteczek:

1. Masło wraz z cukrem, solą i olejkiem ubijamy na jednolitą masę.

2. Dodajemy żółtko i ubijamy dalej.

3. Dodajemy mąkę i dalej już ręcznie wyrabiamy ciasto.

4. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 20 min.

5. Wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy kółeczka.

6. Pieczemy 10-12 min (po upływie 9 min kontrolujmy ciasteczka bo łatwo mogą się przypalić) w temperaturze 180 C.

Gotowe studzimy.



Przygotowanie lukru królewskiego:

1. Białko ubijamy na sztywną pianę.

2. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder – jeśli chcemy uzyskać bardzo gestą masę możemy dodać więcej.

3. Gdy cukier puder połączy się z białkiem dodajemy barwnik spożywczy.

Tak przygotowaną masą za pomocą szprycy dekorujemy ciasteczka. Ponieważ masa szybko zasycha należy sprawnie dodawać ewentualne ozdoby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation