Kuchnia

Makarony

Gnochi z serem i szpinakiem
Kopytka w wersji zielonej wyglądają ciekawie na talerzu i są bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia:)

1 kg ziemniaków
1/2 kostki sera feta
450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
1 jajko
ok.1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz



Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.
Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, rozdrobniony ser feta, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części.
Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.).
Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.

źródło: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/zielone-kopytka-z-serem-i-szpinakiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation