Kluski z cukinią i białym serem
Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią i białym serem okazały się być takie dobre, aż szkoda się nie podzielić takim przepisem. Delikatne, z bazyliowo-cytrynową nutką, świetnie pasujące do pomidorowego sosu. Sos zrobiłam tak jak w przepisie na lazanię z cukinii ale można użyć innego (np. gotowego) sosu pomidorowego albo podać z roztopionym masłem. Danie świetnie nadaje się dla dzieci – wiadomo kluski i sos pomidorowy to danie raczej bez pudła- ale ma też dodatkowe wymiary smakowe (bazylia, cytryna) i na pewno posmakuje też dorosłym. Z lepieniem kluseczek jest trochę zabawy ale można w to zaangażować dzieci, będzie szybciej☺
KLUSKI Z CUKINIĄ I BIAŁYM SEREM
DRUKUJ
PREP TIME
60 min
COOK TIME
15 min
TOTAL TIME
1 godzina 15 min
Kluseczki z cukinią i białym serem w pomidorowym sosie
Author:
www.cookingforemily.pl
Serves: 3
INGREDIENTS
KLUSKI
1 duża cukinia starta (ok. 450 g po starciu, przed odsączeniem)
½ łyżeczki soli
duża garść posiekanej bazylii
starta skórka z połowy cytryny
220 g serka białego typu włoskiego (np. capri) albo ricotty
1 żółtko jajka
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki soli
½ szklanki mąki
SOS POMIDOROWY
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
garść bazylii
sól,pieprz
INSTRUCTIONS
SOS:
Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. Wszystko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut, w międzyczasie można pomidory przewrócić.
Lekko przestudzone pomidory przełożyć do głębokiego naczynia. Sos który pozostał w naczyniu po pieczeniu pomidorów można odsączyć i jest bardzo smaczny do wypicie. Do pomidorów dodać świeżą bazylię i zmiksować blenderem ( albo w kielichu do blendowania).
Sos doprawić solą i pieprzem.
Sos najlepiej przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek i niezmielonych kawałków skórek.
KLUSKI:
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i przełożyć na durszlak. Dobrze odcisnąć z wody a następnie przełożyć do czystej ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski.
Bazylię drobno posiekać.
Ser rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii razem z bazylią, skórką z cytryny, jajkiem i pieprzem, wymieszać.
Dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, żeby z niej formować kluseczki dodać jeszcze trochę mąki ale nie za dużo bo kluski będą twarde.
Na stole rozsypać mąkę, nabierać ręką ciasto (ilość odpowiadająca 1 łyżce) i formować z niej okrągły kształt, turlając na stole a następnie w ręce. Kluseczki odkładać na wysypaną mąką deskę albo tacę, lekko spłaszczając.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Gotować kluseczki partiami, wrzucać do wody tylko tyle by nie nachodziły na siebie. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze ok 5 minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
Podawać z sosem pomidorowym.