Kuchnia

alko nalewki przetory

Konfitura z moreli i mango

SKŁADNIKI
1150 g moreli (1000 g owoców bez pestek)
1600 g owoców mango (1000 g owoców bez pestek i skórki)
400 g cukru - niecałe dwie szklanki (w oryginale 800 g) - do moreli
400 g cukru - niecałe dwie szklanki (w oryginale 800 g) - do mango
100 ml wody
sok z 2 małych cytryn
1/8 łyżeczki kardamonu i rdzeń laski wanilii (opcjonalnie) kardamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte morele wypestkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać morele, cukier, wodę i sok z cytryny w ceramicznej misce. Przykryć i wstawić do lodówki do maceracji na 8 godzin. Przełożyć do garnka, zagotować i ponownie przełożyć do miski. Przykryć i wystudzone wstawić na noc do lodówki. Umyte mango obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zagotować. Przełożyć do miski. Przykryć i wystudzone wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień:
przecedzić zawartość miski z morelami przez sito. Płyn przelać do garnka. Zagotować. Gotować na dużym ogniu doprowadzając płyn do konsystencji syropu o temperaturze 105 stopni C (zajęło mi to 6 minut gotowania). Z połowy moreli zdjąć skórkę (niekoniecznie). Do syropu dodać morele i ewentualnie kardamon i wanilię. Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Zamieszać od czasu do czasu. Zdjąć z powierzchni szumowiny. Zawartość miski z mango przełożyć do garnka, zagotować i gotować 5 minut. Mango dodać do moreli i wymieszać całość. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików. Zakręcić i pozostawić do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation