Kuchnia

mniam

Stek w sosie pomarańczowym
Składniki
2 duże pomarańcze
25 g masła
4 steki (po 175 g) z polędwicy wołowej
pieprz
6 łyżek bulionu wołowego
1 łyżka octu balsamicznego
listki natki pietruszki do przybrania
sól
Sposób przygotowania
Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu owoców wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy na nim steki na średnim ogniu przez około 1 min z każdej strony, aż się zrumienią i zetną. Zdejmujemy steki z patelni, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, bulion i ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie przekładamy steki na patelnię do sosu i ostrożnie je podgrzewamy przez 2 minuty. Przekładamy na ciepłe talerze i podajemy przybrane plasterkami pomarańczy, skórką pomarańczową i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation