Kuchnia

ciasta

TORT NUTELLOWY.

Składniki:

Ciasto:

7 jajek
500g Nutelli
125g masła
100g zmielonych orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru czkoladowego
szczypta soli

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy masło z Nutellą i alkoholem, dodajemy żółtka, orzechy i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane dodajemy łyżką pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (20 – 23 cm ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Najlepiej jednak po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre w środku. W rondelku gotujemy śmietankę z czekoladą i zdejmujemy z ognia kiedy czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation