Kuchnia

ciasta dyniowe

Ciasto Dyniowe przepis błyskawiczny


Czas przygotowania: 15 min.
Składniki dla formy o wymiarach 18 x 25 cm
Składniki na Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka,

1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

cukier 1/2 szklanki,

soda 1/2 łyżeczki,

szczypta soli,

cynamon 1 łyżeczka,

jajko 2 szt.,

olej 1/2 szklanki,

polewa czekoladowa – zobacz jak zrobić polewę czekoladową,

Ciasto polać polewą czekoladową,


Ciasto Dyniowe – sposób wykonania:
Krok 1
Dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać 1 szklanką wody i na małym ogniu gotować aż dynia będzie miękka – sprawdzamy widelcem. Rozgotowaną dynie odcedzamy i rozdrabniamy blenderem na jednolita gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy łyżką. Do osobnego naczynia dodajemy jajka oraz olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wystudzoną masę dyniową i ponownie miksujemy.

Krok 3
Do suchych składników dodajemy masę jajeczną z dynia i całość dokładnie miksujemy.

Krok 4
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez 45 min. do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation