Kuchnia

Kulinaria

Paella -
SKŁADNIKI
Składniki na 8 porcji:
1 kurczak (800 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
3 pomidory
odrobina .szafranu
1 łyżeczka soli
biały pieprz.
4 łyżki oliwy z oliwek
250 g ryżu
3/4 l gorącego rosołu z drobiu
250 g filetów z, okonia czerwonego
250 g mrożonego homarzca(scampi)
150 g mrożonego zielonego groszku
1/8 l wytrawnego białego wina
10 zielonych nadziewanych oliwek
1 porcja zawiera ok. 1805 kJ/ 430 kcal.




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka podzielić na 8 części, umyć i osuszyć. Cebulę i ząbki czosnku posiekać drobno. Paprykę pokroić na cienkie paski, a obranego ze skórki pomidora — na ósemki. Szaf­ran zmiękczyć w niewielkiej ilości wody. Kurczaka posolić i popieprzyć. Rozgrzać olej w dużym garnku lub na spec­jalnej patelni, obsmażyć w nim kawałki kurczaka. Wsypać ryż, cebulę, czosnek i lekko mie­szając, zeszklić. Do ryżu z mięsem wlać rosół, dodać pomidory, paprykę i szafran, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 15 min. Filety rybne pokroić w kostkę, posolić, dodać do potrawy razem z kawałkami homarzca i groszkiem; zalać winem i po­zostawić przez 10 min. na bar­dzo małym ogniu. Wierzch potrawy posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation