Kuchnia

Przepisy

Gołąbki o orientalnym smaku - Kobieta w INTERIA.PL
Składniki:

1 kg włoskiej kapusty
250 g mielonej wołowiny
75 g ryżu
40 g migdałów bez skórki
2-3 ząbki czosnku
cebula
jajko
po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano i mielonego kminku
3 łyżki oleju
150 ml bulionu
2 szklanki sosu pomidorowego
100 g sera feta

Przygotowanie:
Reklama

1. Posiekaj migdały. Ugotuj ryż z migdałami i odstaw.

2. Umyj kapustę. Pojedyncze liście blanszuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty, po czym zahartuj w zimnej wodzie.

3. Obierz czosnek i cebulę, posiekaj. Wymieszaj mięso, jajko, połowę cebuli i czosnku, kminek i cynamon. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i migdały.

4. Zawiń farsz w liście kapusty. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż gołąbki. Przełóż do rondla, zalej bulionem, dodaj oregano, resztę cebuli i czosnku, duś pod przykryciem 10-15 minut. Dodaj sos pomidorowy i duś jeszcze 5-10 minut. Na talerzu posyp fetą.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-golabki-o-orientalnym-smaku,nId,1543889#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation