Kuchnia

Obiad

Tarta z kurczakiem i porem
na formę o średnicy 26 cm

CIASTO KRUCHE:
300 g mąki pszennej
250 g masła zimnego i posiekanego
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Ze składników ciasta zagnieć kruchy spód i wyłożenie boków. Wstaw do lodówki formę z ciastem na ok 1/2 - 1 godzinę, aby odpoczęło. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika 180*C / 355*F. Najpierw ciasto piecz przez 10 minut przykryte pergaminem i wysypane kulkami ceramicznymi, grochem suszonym lub ryżem. Następnie zdejmij pergamin z kulkami i podpiekaj dalsze 10 minut, aż do zrumienienia ciasta. gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wypełnij farszem.

FARSZ:
500 g piesi kurczaka bez skóry
1 duży por
1 cebula
4 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów (z oliwy)
3 papryczki piri piri
100 g sera pleśniowego
4 duże jajka
sól i świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

Piesi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę, a następnie obsmaż na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyjmij usmażonego kurczaka z patelni, ale pozostaw tłuszcz, na który wrzuć posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojony w piórka por (tylko białą i jasnozieloną część), a następnie dodaj pokrojone pomidory suszone oraz papryczki piri piri. Zdejmij patelnię z ognia, do warzyw dodaj kurczaka i odstaw do przestudzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka rozmąć i dodaj do nich pokruszony pleśniowy ser - 1/3 sera możesz pozostawić do dekoracji. Masę serowo - jajeczną przelej na patelnię z farszem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 - 25 minut.
Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.

SOS JOGURTOWO-CZOSNKOWY:
350 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól do smaku

Wszystkie składniki a sos dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Sos powinien być dobrze schłodzony, by ugasić ogień papryczek piri piri.

D dekoracji użyłam papryczek chili oraz świeży tymianek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation