Kuchnia

Ciasta

Krajanka z jagodami i kokosem

Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła (150g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnego cukru
2-3 łyżki cukru z wanilią
70 g wiórków kokosowych (lub płatków migdałowych)
ok. 3 szklanki jagód

o miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy rękami podobnie jak przy robieniu kruszonki, aż do uzyskania jednolitych okruchów. Okruchy dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy jajko, a do drugiej wiórki lub płatki migdałowe. Obie mieszamy oddzielnie łyżką do połączenia się. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki. W tym czasie myjemy jagody, odsączamy na sitku, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kwadratową/okrągłą blaszkę (ok. 22 – 23 cm) lub dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto z jajkiem i rozpłaszczamy rękami oprószonymi mąką tak, aby zajęło całe dno. Na ciasto wysypujemy jagody. Posypujemy je cukrem z wanilią, a na wierzch wykładamy i równomiernie rozprowadzamy okruchy z wiórkami kokosowymi. Krajanka z jagodami piecze się około 45-50 minut w 190ºC lub w 180°C z termoobiegiem. Przechowujemy w chłodnym miejscu - podawane ciasto musi mieć temperaturę pokojową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation