Kuchnia

trunkowo

Nalewka
składniki:

200g suszonych fig
200g suszonych moreli
150g suszonych śliwek
150g suszonych daktyli
garść świeżej żurawiny (można dać suszone)
1 laska cynamonu
2 goździki
1 pomarańcza
0,75 l wódki
Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Wszystkie składniki ułożyć w szczelnym słoju i zalać wódką. Odstawić na ok. miesiąc, po tym czasie odlać do butelki. Owoce z nalewki można wykorzystać do pieczenia świątecznego piernika.

Dla mnie owoce są wystarczająco słodkie, zatem nie dodaję cukru do nalewki. Można dodać orzechy, jednak ja wolę bez. Tak naprawdę ten przepis można dowolnie modyfikować, dodając gwiazdki anyżu, kardamon, kandyzowane owoce. W zależności, co kto lubi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation