Kuchnia

Architektura

Kartacze z mięsem

Kartacze zwane inaczej „cepeliny” względu na charakterystyczny kształt.
Przygotowywane w większości ze surowych zmieniaków.
W sumaku zupełnie nie przypomnijają klusek czy pyz ziemniaczanych.
Musicie sproóbować !

Składniki ciasto :

1 kg surowych ziemniaków
600g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
1 jajko
1/2 szklanki mąki ziemniaczenej
sól

Składniki farsz :

500g karczku bez kości
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki bułki tartej
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do miski wrzuć surowe ziemniaki i ugotowane, dodaj jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki.

Przygotowanie farszu :

Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w podłużną kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation