Kuchnia

serduszkowe inspiracje

Happy Kitchen.: Waniliowa panna cotta z galaretkowym sercem.
Składniki (2 duże porcje lub 4 małe):
500 ml śmietany 30 lub 36% (użyłam 30)
250 ml mleka 3,2%
85 g cukru
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
250 ml wrzątku
Przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Przelewamy do płaskiego naczynia delikatnie posmarowanego oliwą, tak żeby galaretka miała wysokość 0,5 - 0,7 cm. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozprowadzamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści - odstawiamy. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wanilię (wrzucamy też laskę), gotujemy na małym ogniu, aż mieszanka się zagotuje. Wyławiamy laskę wanilii. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do mieszanki, dokładnie mieszamy, żeby płyny dobrze się połączyły. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z galaretki za pomocą wykrawaczki wycinamy serduszka (moje miały wysokość ok. 4 cm - nie mogą być zbyt duże w stosunku do wielkości naczynia). Przyklejamy serduszka do suchego naczynia.
Rozlewamy wystudzoną śmietankę do naczyń. Wkładamy desery do lodówki.
Chłodzimy kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem możemy dodatkowo udekorować deser bitą śmietaną i lizakami (które mogą posłużyć za słodkie łyżeczki :)).

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation