Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wołowina po seczuańsku
SKŁADNIKI:

3 średnie pieczarki
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała cebula
1/2 kapusty pekińskiej
4-5 szt. grzybów Mun
2 ząbki czosnku
30 dkg zrazowej górnej
150 ml słodkiego sosu chilli
50 ml sosu ostrygowego
150 ml sosu teriyaki
30 ml oleju sezamowego
50 ml zwykłego oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso myjemy, obsuszamy i ścinamy na cienkie plastry. Następnie gotowe mięso przekładamy do miseczki, zalewamy 50 ml sosu teriyaki i odstawiamy je na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia wszystkie warzywa oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w juline, kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórko, a pieczarki kroimy w średniej grubości plasterki. W między czasie przygotowujemy sobie sos. Do miseczki wlewamy słodki sos chilli, sos ostrygowy i pozostałą część sosu teryiaki. Na patelnie wlewamy olej zwykły wraz z olejem sezamowym i przesmażamy zamarynowane dzień wcześniej mięso. Kiedy nasze mięso będzie gotowe, przekładamy je do miseczki. Wszystkie warzywa oprócz kapusty pekińskiej wrzucamy na patelnie, a następnie je przesmażamy. Gdy nasze warzywa będą już miękkie, dodajemy do nich kapustę pekińską, mięso, a dodatkowo całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przez chwilę nasze danie podduszamy na patelni. Gotową wołowinę po seczuańsku wykładamy na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation