Kuchnia

Mniammm

Przepis na 25 sztuk.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej/ tortowej
1/2 szklanki cukru kryształu
70 g margaryny
1 całe jajko
kilka kropel aromatu waniliowego
kilka kropel aromatu migdałowego
kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Do ozdoby:

4 łyżki kopiate cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki posypki cukrowej kolorowej
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy margarynę i cukier. Na małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Cukier ma się całkowicie roztopić.
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej płynną margarynę i cukier, jajko i aromaty. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy barwnik czerwony. Z białego i czerwonego ciasta formujemy cienkie wałeczki. Długości mogą być przeróżne bo nie każda laska musi być taka sama. Układamy koło siebie, na przemian, tych samych długości wałeczki czerwony-biały-czerwony-biały (zdjęcie poniżej) i rolujemy tak by powstał jeden gruby wałek. Skręcamy go i zaginamy na kształt laski.
Tak przygotowane laski kładziemy na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.
Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
W małej miseczce łączymy ze sobą cukier puder i wodę. Do drugiej miseczki wsypujemy posypkę cukrową.
Każdą upieczoną laskę polewamy lukrem i zdobimy posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation